Wereld Diabetes dag 2020
Sinds 1992 is het op 14 november Wereld Diabetes Dag! Op deze dag wordt er extra aandacht en begrip gevraagd voor diabetes/suikerziekte. Een ziekte die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. Wij hebben onze stagiair Johannes weer aan het werk gezet om op zoek te gaan naar informatie omtrent sport en bewegen voor mensen met diabetes.
Even bijspijkeren; wat is diabetes en welk type zijn er?
Diederik Jekel legt het voor u in iets meer dan 1 minuut uit:
Diabetes:
Ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig (of geen) van het hormoon insuline heeft, dat deze spiegel regelt. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer.
Diabetes type 1:
Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moeten mensen zelf insuline spuiten, of een pompje dragen. Diabetes type 1 is nog niet zomaar te genezen.
Diabetes type 2 (ouderdomssuiker):
Als je diabetes type 2 hebt reageert het lichaam niet meer goed op insuline. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder
Waarom is het goed om voor een diabetespatiënt meer te gaan bewegen?
Omdat sport en diabetes prima te combineren zijn. Bewegen kan een belangrijk onderdeel zijn voor uw behandeling of de kwaliteit van uw dagelijkse leven.
Door sport en bewegen wordt je fitter, neemt je stressniveau af en misschien wel het belangrijkste jouw bloedglucosewaarden daalt. Door meer te bewegen krijg je meer controle over je bloedglucose. 30 minuten per dag extra bewegen verkleind bijvoorbeeld al de kans op (toekomstige) klachten en complicaties.
Zoals u recht kunt zien zijn er talloze, positieve effecten die het leven van een diabetespatiënt verbeteren. Genoeg reden om in beweging te komen dus! Sport en bewegen kan bij diabetes type 2 zelfs in sommige gevallen leiden tot medicatievermindering.
Andere gunstige effecten van sport en bewegen kunnen zijn;
- Soepelere spieren en bloedvaten;
- Gunstig effect op uw bloeddruk, gewicht, vetpercentage en nierfunctie;
- Betere elasticiteit van de vaten;
- Minder vetten in het bloed;
- Stimulering bloedsomloop;
- Verlaging van bloedglucose;
- Verbeterde cholesterolspiegels van het bloed;
- Verbeterde insulinegevoeligheid door betere opname van koolhydraten;
- Verbeterd uw humeur en verminderd de kans op depressies.
Om mensen met diabetes verder te helpen met sport en bewegen hebben wij nog een paar tips:
Heeft u Diabetes type 1 of 2 en maakt u gebruik van insuline?
Meet dan altijd uw waardes voor de inspanning. Is uw bloedglucosewaarde lager dan 5mmol/l? Neem dan minimaal 20 gram glucose in vloeibare vorm in. Is je bloedglucosewaarde boven de 8 mmol/l en onder de 15 mmol/l, dan kun je flink gaan bewegen!
Mocht u kiezen voor een inspannende activiteit?
Zorg dan voor voldoende brandstof. Neem 15-30 gram koolhydraten per half uur extra in en drink 0,5 tot 1 liter water per uur.
Heb je een heftige inspanning geleverd en wil je een hypo voorkomen?
Voer dan extra controles uit! Doordat je spiercellen zich vullen met de glucosevoorraad uit je bloed, voornamelijk in eerste twee uur na de inspanning, neem de insuline gevoeligheid toe.
Heeft u Diabetes type 2 en maakt u gebruik van tabletten?
Dan is de kans op een hypo tijdens of na een inspanning klein. Met uitzondering van SU-preparaten, die vergroten de kan weer.
Wilt u structureel meer gaan bewegen?
Bespreek dit dan met jouw behandelaar om te kijken of het nodig is uw medicatie aan te passen
Door het overnemen van kleine aanpassingen in uw dagelijkse activiteiten kan de insulinegevoeligheid sterk bevorderd worden!
Voorbeelden hiervan zijn:
- Pak vaker de fiets in plaats van de auto.
- Neem de trap in plaats van de lift.
- Parkeer de auto een stukje verder weg en loop het laatste stukje.
- Maak na het eten een kleine wandeling.
- Ga (vaker) lopen met de hond, eventueel met die van je buren.
- Bel je vaak? Ga dan niet zitten, maar blijf staan en loop rond.
- Probeer iedere dag 10.000 stappen te zetten.
- Gebruik een (app) stappenteller.
Meer tips nodig om te beginnen met sporten? Kijk dan eens op https://www.dvn.nl/leven-met-diabetes/bewegen/sport-en-diabetes