beeldmerk Heel Heerlen Beweegt

Wereld Reumadag; Sport en bewegen met Reuma

Image by Septimiu Balica from Pixabay

Jaarlijks wordt op 12 oktober ‘Wereld Reuma Dag‘ (World Arthritis Day) gehouden. Op deze dag wordt meer begrip gevraagd voor reuma en onderstrepen diverse activiteiten de gevolgen van reuma van patiënten en hun omgeving in het dagelijks leven.

“Mijn voornaamste bron voor deze tekst was de website van Reuma Nederland”

Hier vind je alle informatie nog eens uitgebreid omschreven.

Onze stagiair Johannes ging aan de slag met dit onderwerp en heeft het volgende stukje voor jullie geschreven.

Hoi allemaal!

Voor iedereen die het ontgaan is, 12 oktober is het Wereld Reuma Dag! Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar informatie, initiatieven en sporten/sportprogramma’s die betrekking hebben tot deze doelgroep, om zo nog meer mensen in beweging te krijgen.

Laten we beginnen met de positieve invloed die sport- en bewegen kan bieden binnen de wereld van reuma, oftewel ‘waarom is sport- en bewegen goed voor reumapatiënten?’.

Sport- en bewegen is goed voor reumapatiënten, omdat:

  • Het botontkalking tegengaat;
  • Het de gewrichten soepel houdt;
  • Het de spieren sterker maakt;
  • Het goed uw voor je conditie;
  • Het uw hart en longen sterker maakt;
  • Het vetpercentage vermindert;
  • Het cholesterol verlaagt.

Sport- en bewegen is goed in het algemeen, omdat:

  • Het een manier van ontspannen is;
  • U nieuwe contacten kunt opbouwen;
  • U stoom kunt afblazen na een drukke dag.

U zou misschien denken dat sporten niet goed zou zijn voor mensen met reuma omdat het de gewrichten verder zou kunnen beschadigen. Dit is echter niet het geval, maar toch moet er realistisch worden omgegaan met de limieten van het lichaam. Denk hierbij onder andere aan de frequentie (zoals het aantal herhalingen in een oefening of dagen per week dat je een activiteit uitvoert) en de intensiteit (het gewicht of de snelheid waarmee je de oefening uitvoert).

De limieten die worden opgelegd door het type aandoening zijn natuurlijk ook van belang en dienen daarom mee te worden genomen in de beweegactiviteit die uitgevoerd gaat worden!

Landelijk gezien zijn er vele initiatieven, waarvan ReumaUitgedaagd! er één van is. Dit initiatief is een zelfmanagementtraining bedoeld voor mensen met een vorm van reuma. In de training krijgen zij allerlei tips en handvaten om om te gaan met Reuma.

Ook zijn er binnen gemeente Heerlen verschillende sportaanbieders met aanbod waar reumapatiënten aan kunnen deelnemen. Via de zoekfunctie van www.sportinheerlen.nl kun je filteren, bij “speciaal aanbod” op reumatische aandoeningen. Hier krijg je 7 aanbieders te zien die actief zijn met deze doelgroep. Let op! Nog niet al het Heerlens sport en beweegaanbod staat op Sport In Heerlen dus het kan zijn dat je door te googelen ook nog andere aanbieders vindt.

Buiten deze sportaanbieders om, zijn er ook andere leuke activiteiten om te doen voor reumapatiënten! Deze worden o.a. georganiseerd door Patiëntenvereniging Reuma Heerlen en Omstreken

Bij de laatste organisatie liggen op dit moment, volgens de website, alle programma’s stil vanwege Corona. Mocht je niet bij een aanbieder terechtkunnen tijdens de “Coronacrisis”  dan is stilzitten eigenlijk ook geen optie. Thuis kunnen we namelijk wel gewoon sporten en bewegen. Via deze link vind je onder andere advies over welke activiteiten jij zelf zou kunnen ondernemen, zonder dat je daarvoor naar een sportaanbieder hoeft.

Bedankt voor uw aandacht en veel beweegplezier toegewenst!