beeldmerk Heel Heerlen Beweegt

Sport en bewegen en de geestelijke gezondheid

10 oktober is het de internationale dag van de geestelijke gezondheid ook wel ‘World Mental Health Day’ genoemd. Sport en bewegen kan als een goed middel gebruikt worden om je geestelijke gezondheid op peil te houden en zelfs te verbeteren. Sporten is voor veel mensen een uitlaatklep om tot rust te komen of juist even alle energie eruit te gooien.

“De meeste informatie die ik heb gevonden komen uit 2 bronnen”

Onderzoek naar “Sporten en Psychische Gezondheid”

&

Een artikel op Allesoversport over “Bewegen voor je brein”

In deze stukken wordt dieper in gegaan op de informatie in mijn tekst.

Onze stagiair Dylano is aan de slag met dit onderwerp en heeft het volgende stukje voor jullie geschreven.

Het is vandaag 10 oktober, dat betekent dat het vandaag wereld dag van de geestelijke gezondheid is. Wat houdt deze dag nou in? Op deze dag wordt er bewustwording gecreëerd rondom geestelijke gezondheid. Het is natuurlijk belangrijk dat je naast fysiek gezond ook mentaal gezond bent. Dit kan je heel simpel bereiken door 1-3 uurtjes te sporten per week.

Zo is uit onderzoek naar “Sporten en geestelijke gezondheid” gebleken dat mensen die sporten minder vaak last hebben van psychische stoornissen zoals, stemmingsstoornissen (depressie), angststoornis (paniekstoornis, sociale fobie, specifieke fobie, gegeneraliseerde angststoornis) en middelenstoornis (alcohol en drugsafhankelijkheid) dan mensen die niet sporten. Wanneer je aan het sporten bent komen de stoffen dopamine en endorfine vrij. Dopamine zorgt voor een aangenaam gevoel en stimuleert je humeur. Endorfine is het snelst werkende anti-stress hormoon in je lichaam, omdat het binnen een minuut een stressreactie kan stilleggen.

Wil jij gaan sporten, maar heb je geen idee waar je dat kan doen? Kijk dan eens op de website van Sport in Heerlen. Hier kan je gemakkelijk het sportaanbod vinden, je hoeft hier alleen maar een sport in te typen en je krijgt de verenigingen te zien waar je deze sport kan beoefenen. Buiten het reguliere sportaanbod, zoals verenigingen en commerciële aanbieders kan je ook terecht bij JENS en Heerlen STAND-BY!.

Bij JENS geloven ze in de gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze jongeren veilig, gezond en zo normaal mogelijk te laten opgroeien, zodat zij hun talenten kunnen ontwikkelen voor een fijne stabiele toekomst. Binnen JENS zijn er professionals actief die samen met jongeren verschillende activiteiten ondernemen, van knutselactiviteiten tot trainingen tot dagjes weg naar bijv. een pretpark. Binnen JENS wordt er ook sportaanbod georganiseerd door Heel Heerlen Beweegt. Deze sportactiviteiten vinden veelal plaats tijdens het jongerenwerk. Komend schooljaar voornamelijk op de dinsdag en donderdag. Deze activiteiten worden afgestemd met de jongerenwerkers die actief zijn in iedere buurt en wordt voornamelijk gegeven aan de huidige deelnemers.

Senioren moeten natuurlijk ook gezond blijven, daarvoor kan je terecht bij het Seniorfit aanbod op deze website.  Verder gebruikt Heerlen STAND-BY! sport- en bewegen als oplossingsrichting voor een hulpvraag van de Heerlense inwoner.

Wil je liever individueel sporten, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn meerdere sporten en oefeningen die jij thuis kan doen om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld Yoga doen. Bij Yoga kom je tot rust en word je ook nog eens flexibeler. Daarnaast zou je ook kunnen mediteren. Bij mediteren ben je niet zo vlug met sport- en bewegen bezig, maar het helpt wel enorm om tot rust te komen en je gedachtes even vrij te maken. Wil jij beginnen met mediteren, kijk dan eens op de website van Mindfulness Nieuws.

Bedankt voor uw aandacht!