beeldmerk Heel Heerlen Beweegt

De Nationale Sportweek

Een jaarlijks terugkerend fenomeen dat sinds 2016 in het najaar, tegelijk met de Europese week van de Sport plaatsvindt. Landelijk stond de NSW in het teken van “Sport doet iets met je”.

Ieder jaar is het voor ons een nieuwe uitdaging om iets leuks en zinvols te bedenken om sport en bewegen te stimuleren. Hierbij borduren wij voort op wat in de voorgaande jaren goed heeft uitgepakt en brainstormen wij over nieuwe ideeën. Dit jaar hebben wij ons gericht op 3 verschillende “onderdelen”, namelijk;

  • Beweegtasjes voor groepen 1 en/of 2 van de basisscholen;
  • De clubheld van de Nationale Sportweek;
  • Kennisdeling en netwerken tijdens de bijeenkomst voor onze naamsverandering.

Beweegtasjes:

Omdat wij voor de groepen 3 t/m 8 van de basisscholen binnen de gemeente al het een en ander doen zijn we gaan kijken naar hoe wij de groepen 1 en 2 kunnen stimuleren in hun beweeggedrag. Zo kwamen wij al snel uit bij het idee van een “Beweegtasje”. Een tasje met beweegkaarten en eenvoudig spelmateriaal dat in en om huis gebruikt kan worden om, samen met papa, mama, broertje en/of zusje, te bewegen en leuke spelletjes mee te doen. Een idee wat trouwens goed aansluit op de Beweegrugzak van onze vrienden vanuit Peuteropvang Heerlen en Jongeren Op Gezond Gewicht. Wij hebben iedere school voorzien van 1 tasje dat zij wekelijks rouleren in de klas.

De clubheld van de Nationale Sportweek:

Voor verenigingen hadden wij dit jaar weer een beloningsactie. Daar waar vorig jaar de vereniging centraal stond, stond dit jaar de clubheld centraal. Verenigingen konden iemand aandragen die van belang/maatschappelijke waarde is binnen hun vereniging. Uit de diverse aanmeldingen hebben wij een keuze gemaakt en de clubheld is dit jaar een vrijwilliger van EHC Hoensbroek geworden. Deze vrijwilliger hebben wij in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen, een certificaat en een presentje voor de verdiensten. EHC greep zelf deze mogelijkheid direct aan om het moment extra body te geven en hadden diverse leden uitgenodigd en ook een presentje klaarstaan.

 

Tot slot, de Heel Heerlen Beweegt bijeenkomst in buurtpunt A Gene Bek:

Op de woensdag in de nationale sportweek hadden wij een bijeenkomst voor maatschappelijk samenwerkingspartners, verenigingen en sportaanbieders georganiseerd om deels onze naamsverandering te vieren maar vooral om kennis te delen met het werkveld over wie wij zijn, wat wij doen en wat wij kunnen betekenen en waar wij naar toe willen in de toekomst. Buiten de kennisdeling stond ook een stukje netwerken centraal, waarbij niet alleen wij maar ook de partners onderling met elkaar in gesprek gingen tijdens de afsluitende én gezellige borrel.