Vanuit de ogen van Damien, Koningsspelen Sportpark Varenbeuk.

beeldmerk Heel Heerlen Beweegt

De sportconsulenten organiseren jaarlijks i.s.m. CIOS-studenten 2 grote sportevenementen, tijdens de landelijke Koningsspelen. Evenementen waar dit jaar(2019) zo’n 2000 deelnemers verdeeld over 2 locaties hebben meegedaan. 330 vrijwilligers en 10 collega’s hebben er alles aan gedaan om het een geslaagde dag te laten worden. Maar wat is er aan 12 april nu eigenlijk vooraf gegaan?

Het is een woensdag in November 2018. De sportconsulenten hebben een overleg samen met iemand van de gemeente en een docente/projectleider van het CIOS. Tijdens dit overleg wordt de voorgaande editie besproken en de weg naar het evenement toe. Al snel wordt er links en rechts gesleuteld aan de aanpak van vorig jaar om er o.a. voor te zorgen dat onze begeleiding weer top wordt en de CIOS-student zich nóg meer betrokken voelt bij het evenement. Het blijft namelijk een co-creatie, waarin alle betrokken partijen veel aandacht en effort stoppen om te komen tot een geslaagde activiteit.

Na dit gesprek volgt een periode van “rust”, tot de eerste schoolweek van 2019. In deze week maken mijn collega’s en ik kennis met de studenten die ons gaan ondersteunen in de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het evenement. Onze groep bestaat uit een gezonde mix van 3 jongens en 3 meiden. Na de kennismaking worden de studenten verdeeld over de 3 categorieën die wij op de dag van de koningsspelen hanteren en krijgen de studenten een opdracht mee om de thematisering en de activiteiten te bedenken van hun ideale evenement. Vanuit beide kanten worden de verwachtingen uitgesproken en we gaan uit elkaar met de boodschap dat we nog 10 contactmomenten hebben voor het “moment suprême”.

Om de betrokkenheid bij de CIOS-er te vergroten hadden wij ervoor gekozen om de begeleiding op locatie te doen en niet binnen de muren van het CIOS. Dit betekende dat de studenten iedere maandag-ochtend bij ons, in jongerencentrum The Move op bezoek kwamen. Tevens ook de locatie waar een van de sportdagen jaarlijks wordt georganiseerd. Iedere ochtend stond in het teken van een nieuw onderwerp; Welke spellen willen we? Hoe zit het doordraaischema in elkaar? Welke materialen hebben we nodig en waar komen deze vandaan? Past het binnen de begroting? Wat moeten onze vrijwilligers weten en wie licht deze voor? etc. etc. Dit om uiteindelijk te komen tot het grotere geheel, onze Koningsspelen.

In de week van de Koningsspelen zelf zijn we bezig met de laatste puntjes op de i. Op de maandag werden alle mediakaarten geplastificeerd en het benodigde materiaal verzameld. Op de woensdag werd het dagdraaiboek in detail besproken en de overige taken werden verdeeld. Donderdagochtend 11 april wordt om 9:00u een vrachtwachtentje opgehaald bij de lokale autoverhuur om vervolgens  richting een groothandel te rijden om kratten op te halen die als spelmateriaal dienen. Om 10:00u zit de projectgroep ontspannen, aan een bakkie koffie of thee in Buurtcentrum The Break om vervolgens kort te briefen en kennis te maken met Brigitte, collega sportconsulente, die tijdens de dag van uitvoering als extra ondersteuning mee helpt. Voor dat we aan de slag gaan met het verzamelen van de materialen krijgen wij nog de complimenten van collega’s dat het nog zo “relaxt en gemoedelijk” is, aangezien de projectgroep van vorig jaar al flink in de stress schoot.

Met de volle vrachtwagen rijden wij naar The Move toe, en beginnen we met het uitladen en sorteren van de spelmaterialen. De materialen worden verdeeld over 56 shoppers, voor ieder spel 1. Rond 15.00u worden dranghekken afgeleverd en in ontvangst genomen. Hekken die ideaal kunnen fungeren als afscheiding tussen de speelvelden. Na een lekkere maaltijd, die wij mee mochten pikken bij de kookgroep van The Move, worden de hekken verdeeld over de 4 velden waar de dag erna op gesport gaat worden. Daarna was het tijd om te ontspannen en te gaan overnachten op de locatie want de ochtend erna ging de wekker weer om 6:00u.

Lees hier het vervolg: De Koningsspelen D-Day