Vanuit de ogen van Damien, Koningsspelen Sportpark Varenbeuk.

beeldmerk Heel Heerlen Beweegt

Het is 12 april, 6.00u in de ochtend en de wekkers van de projectgroep gaan af. Het is D-Day. Het is een koude ochtend en de temperatuur zal max. oplopen tot 12 graden. De projectgroep raapt zich bijeen om te beginnen met het opruimen van de slaap locatie en een gezamenlijk ontbijt. Om 7.00u druppelen de eerste van de 70 eerstejaars CIOS-studenten binnen. Deze studenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de spellen tijdens de Koningsspelen.

De studenten schrijven zich in en kunnen vervolgens een lunch maken. Nadat de laatste CIOS-er is ingecheckt volgt een briefing met nog eens de uitleg van de dag en worden de studenten doorgestuurd naar het materiaalhok. In het materiaalhok krijgen de CIOS-ers een materiaalpakket en een spelkaart mee en mogen zij de spellen op gaan bouwen en uit gaan proberen op de velden.

Terwijl de ene helft van de projectgroep de CIOS-ers en de materialen in goede banen leidt, wordt door de andere helft de benodigde materialen in ontvangst genomen die essentieel zijn voor het slagen van de dag. 8 stormbanen, stroomvoorzieningen en een waterwand van de WML worden naar hun “positie” gewezen en nog zonder te knipperen met onze ogen staan er 103 BSM-leerlingen van het St. Janscollege voor ons.

Zij doorlopen hetzelfde ritueel als de CIOS-er, alleen hebben zij deze dag een andere rol. Grotendeels worden de leerlingen toegekend aan de groepen die vanuit de basisscholen komen om te zorgen dat de docent ondersteund wordt en de doordraaischema’s goed uitgevoerd worden. De overige leerlingen helpen bij de springkussens en onze collega’s van het jongerenwerk.

Dan start de opening, wethouder Martin de Beer doet een welkomstwoord en vervolgens worden de groepen naar hun beginspel gestuurd. Stress! De luchtkussens staan nog niet allemaal op. Wat nu? Na een kort overleg met de verhuurder en de docenten van de groepen die de stormbaan zouden bestormen wordt er een passende oplossing bedacht. Vervolgens vinden er nog 8 speelrondes plaats waarin telkens 150-200 deelnemers een pauze moment hebben en een stukfruit kunnen halen bij het jongerenwerk of hun bidon kunnen vullen bij de WML-waterwand.

Om 14.00u is het hele festijn afgelopen. Althans, voor de deelnemers en de BSM-leerlingen. De eerstejaars CIOS-ers en de projectgroep mogen beginnen met het opruimen van de velden, verzamelen en terugbrengen van de materialen. Rond 17.00u arriveren we weer met onze materialen bij Buurtcentrum The Break voor de laatste loodjes. Zodra wij klaar zijn wordt de bus af getankt en terug gebracht naar de verhuur.

Lees hier wat er vooraf ging aan de Koningsspelen: Weg naar de Koningsspelen